Jeg har nettopp lest Michael Pollan's Food Rules: En Eater's Manual, og hentet på noen tips som intuitivt gir mye fornuft når det gjelder å spise sunt (men sannsynligvis ikke på toppen av tankene dine). Samtidig bør disse mattipsene resultere i betydelige kostnadsbesparelser på dagligvarehandelen din. Pollan fremhever 64 regler i sin bok. Jeg har fremhevet mine 10 favorittkost- og helsesparings tips, med ytterligere kommentarer.

Behandlet matregler for å spare penger og helse

"Ikke spis noe som bestemoren din ikke ville gjenkjenne som mat." Hvis det er svært bearbeidet, og noen fra 1960-tallet ikke ville gjenkjenne det - det er produsert av et selskap for å legge produktet til hyllen. Det er ikke bra for deg, og det er trolig dyrere enn de grunnleggende ekte matvarer. Pollan gir det morsomme eksempelet på bestemoren din, som tar opp et tilfelle av GoGurt, og ikke vet om det er mat eller tannkrem. Trist men sant. Hvis dine forfedre ikke ville gjenkjenne det som mat, hvorfor skulle du?

Et annet relatert råd, som bare gir så mye mening når du tenker på det:

Kjøp periferiene til supermarkedet og vær ut av midten. "

Rundt kanten av et marked finner du brød, ost, melk, frukt og grønnsaker. De fleste ting i midten er behandlet mat med lang holdbarhet - noe som fører til neste punkt:

"Unngå matvarer som inneholder ingredienser som ingen vanlig person ville holde i pantryet."

Vil du kjøpe ammoniumsulfat, kalsiumpropionat, gul nr. 5 og legg det i pantryen din for å legge til maten din på et senere tidspunkt? Jeg ville heller ikke. Så hvorfor ville du la bedrifter gjøre det for deg? Bedrifter legger til disse produktene av markedsføringshensyn eller forlenge holdbarheten. Å gjøre det medfører vanligvis en merverdig merverdiavgift enn ekte matvarer eller ekstra kostnad for markedsføringsformål. Og de resulterer aldri i et sunnere valg. På samme linje gir han denne regelen:

"Unngå matvarer som inneholder mer enn 5 ingredienser."

Her fordømmer Pollan ikke oppskrifter med mange ingredienser, heller selve matvaren, fordi det nesten alltid er overbehandlet og ikke bra for deg (det vil si at ingen margarin eller smørprodukt med rette bør inneholde 6 eller flere ingredienser).

En av mine favoritttips er:

"Unngå matvarer som du ser annonsert på fjernsyn."

Bare de største bearbeidede matprodusentene med de største markedsbudsjettene har penger tilgjengelig for å annonsere. Hvis du ser det på TV, bør du sannsynligvis ikke spise den. For ikke å nevne at disse annonsedollene må komme fra et sted - lommen.

Mengde kutt matregler som kan spare deg for penger

Pollan er en stor fortaler for å spare penger ved å spise mindre. Han citerer hvordan franskene spiser ingenting annet enn sukker og fett, men de er tynne og lever lenger enn amerikanerne. Hvorfor? Fordi de spiser veldig små porsjoner.

Her er noen regler å følge for å hjelpe deg med å spise mindre (og spare penger i prosessen).

"Kjøp mindre tallerkener og briller"

Dette kan enkelt kutte matforbruket med 30%.

"Spis når du er sulten, ikke når du er lei."

Hvor mange av oss er skyldige i denne? Jeg er gjennomsnittlig vekt, men har vunnet nylig. Jeg må virkelig være oppmerksom på denne regelen.

og:

"Gjør alt du spiser på et bord".

Å spise på et bord tvinger deg til å senke og nyte opplevelsen. Det gjør det også mer av en sosial begivenhet, som er bra for deg og din familie.

To altomfattende mattips for å leve av

Og hvis du ikke følger andre råd i sin bok, er det to klassiske biter av matråd:

"Spise mat. Ikke for mye. For det meste planter. "

Når Pollan sier "spiser mat", refererer han til å spise "ekte" mat i forhold til de behandlede tingene som er nevnt tidligere.

Og dette gode rådet fra et kinesisk ordsprog:

"Å spise hva som står på ett ben (sopp og plantefôr) er bedre enn å spise hva som står på to ben (fugler), noe som er bedre enn å spise hva som står på fire ben (kyr, griser og andre pattedyr)."

Lesermat Diskusjon:

  • Hvilke matregler lever du etter?
  • Hvordan har du kuttet forbruket med hell?
  • Hvilke matregler har resultert i kostnadsbesparelser for deg?

Kommentarer På Nettstedet: