Hvis du skal kjøpe et hjem, vil du uunngåelig støte på et svært utfordrende spørsmål (med mindre du er ganske velstående): "Skal jeg få et lån på 15 eller 30 år?".

Det du bestemmer deg for, kan ha livslange konsekvenser (tross alt er begrepet "boliglån" per definisjon en kombinasjon av de franske ordene "mort", som betyr "død" og "gage", som betyr "løfte").

På overflaten vil en 15-årig boligrente bli lavere enn 30 år boliglånsrente, noe som gir kostnadsbesparelser for låntakeren. Hvis vi tar et øyeblikksbilde i dag:

  • 15 års boliglånsrente: 3,38%
  • 30 år boliglånsrente: 4,38%

Begge prisene er fortsatt nær historiske nedturer, men har steget merkbart de siste månedene. Etter hvert som renten øker, utvides gapet mellom 15 og 30 år boliglånsrenter.

Hvis du knuser tallene på en 15- og 30-årig boligkalkulator, finner du noe litt overraskende: Den månedlige boliglånsbetalingen for et 15-årig boliglån er IKKE to ganger den månedlige betalingen for et 30-årig boliglån. Faktisk er det betydelig mindre enn to ganger. Dette skyldes ikke bare lavere rente, men også sammensetningen av 30 år vs 15 år. Med andre ord har du muligheten til å samarbeide mot deg, ikke for deg, med et 30-årig boliglån.

Noen ting er bedre vist i visuelt format, så jeg hyret hjelpen til min fantastiske kone, som har lyst til å forvandle hennes grafiske designbakgrunn til en infografisk sideinntekt. En stor takk går ut til henne. Det er faktisk den første infografen som er produsert for 20somethingfinance, så jeg er ganske spent.

Som du kan se, er resultatene ganske forbløffende.

Nå vil mange fortalere av 30 år boliglån si ting som, "Bare betale det tidlig" eller "Legg ekstra mot prinsippet" eller "Prisene er så lave, du bør bare investere besparelsene i stedet for å betale boliglånet før". For å gjøre disse tingene og få det til å betale seg, krever en sjelden kombinasjon av ekstremt investeringsdisiplin (som vanligvis investerer 100% av forskjellen), dollar koster gjennomsnittlig, solid markedsavkastning og nok finansiell stabilitet for ikke å gå inn i vanskeligheter underveis. Det kunne gjøres, men jeg ville ikke stole på meg selv å gjøre det. Ville du stole på deg selv?

Etter min mening er svaret på den 15 vs 30-årige boliglånsdebatten ganske klar.

Hva tror du?

Kommentarer På Nettstedet: