Monkey at Batu Caves utenfor KL

Etter 24 år, kom jeg endelig tilbake til Kuala Lumpur, Malaysia, et sted jeg ringte hjem mellom 1988 - 1991 som middelskole student ved Den internasjonale skolen i Kuala Lumpur (ISKL). Jeg hadde lyst til å gå tilbake for lengst, men jeg har aldri gjort anstrengelsen fordi det tar 20 + timer å komme til fra San Francisco.

Når en ISKL-klassekamerat fortalte meg at han skulle gifte seg med en felles venn, visste jeg at det var nå eller aldri! Jeg bestemte meg for å gjøre det til en utvidet fire ukers tur ved å først stoppe i Seoul i fem dager, deretter Kuala Lumpur til bryllupet, deretter Pulau Redang for en øy bryllupsreise med nygifte, så Angkor Wat å se de gamle templene, og til slutt Taipei .

Hvis du aldri har vært i Malaysia, må du gå. Maten er fantastisk, folk er vennlige, og attraksjonene er fantastiske. Dette innlegget fokuserer på maten.

SPISE, DRIKKE, SPISE EN MER

Uten tvil har Malaysia en av de beste kjøkkenene i verden på grunn av utrolig smak og ekstremt god verdi. Dette er et personlig finansnettsted! Ingen andre land blander krydder så vel som å lage himmelske retter som roti canai, nasi lemak, kyllingfisk (!), Kylling satay, mee goreng og kangkung belachan. Når du blander malay, kinesisk og indisk mat, er gastro perfeksjon uunngåelig!

Hva jeg ikke forventet på min tur tilbake var hvor god den japanske maten er i Malaysia, spesielt på et sted som heter Manmaru, som ligger på Atria Mall i Petaling Jaya. Jeg har spist på mange 5-stjerners japanske restauranter som Nobu i New York City og spiste på mange restauranter i Tokyo og Kobe, Japan (vokste opp der i to år). Måltider jeg hadde på Manmaru i KL var like bra hvis ikke bedre og for mye mindre. Et måltid som koster $ 60 i Japan eller NYC koster bare $ 20 eller mindre på Manmaru.

Jeg deltok på restaurantens åpningsuke fordi medeier, Audrey Teh, også skjedde til å være en middelskole venn og vår vert mens vi besøkte! Jeg var i himmelen fordi jeg kunne tømme ansiktet mitt, støtte en venn, og lære om restaurantbransjen.

Manmaru Robatayaki & Bar

Barndomsvenner Audrey (eier), og Adlin

Audrey fortalte meg alt om utfordringene for å åpne Manmaru og de flere andre restaurantene hun eier rundt Kuala Lumpur med sin partner. Mengden kapitalforpliktelse som trengs for å bygge en restaurant er imponerende fordi til dørene faktisk åpner,du vet aldri om kundene kommer.

Kan du tenke deg å bruke 200 000 - 500 000 dollar til å kjøpe og bygge din restaurant og ingen viser åpningsuke? Heldigvis var stedet syltetøy pakket!

Jeg var super imponert over hvordan Audrey bygget en lojal stab, hentet maten, opprettet hennes meny, og fokuserte på avkastning. I motsetning til private tech-selskaper i SF Bay-området, hvor lønnsomhet ikke synes nødvendig for å overleve, takket være store mengder finansiering, handler restaurantbransjen om tilbakebetalingstiden og bunnlinjen.

Økende omsetning, har høyest utnyttelsesgrad mulig, og holde kostnadene under kontroll er alle nødvendigheter for en bedrift. Men det jeg ikke skjønte var hvor mye gikk inn i testing og opprettelse av menyen. Hvert element på menyen ble samplet igjen og igjen til det vant en smakprøve blant de ulike dommerne. Du vet hvordan noen ganger du spiser noe på en restaurant, og du lurer på, WTH var kokken tenker å sette dette på menyen?Det er ingen av det på Manmaru da alt smakte bra. Fordi det var en fest på rundt 20 personer, prøvde vi bokstavelig 40 ting på menyen!

I tillegg til sushi har Manmaru delikatesser som miso-glasert svart torsk, chawanmushi (en salig eggfiletfilet som serveres i små boller eller teekopper), shabushabu (tynt skiver biff og grønnsaker du dukkert i en deilig kjøttkraft), kaiseki (en prosesjon av små retter vakkert arrangert i små retter), grillet ferskfanget abalone og sautéed blekksprut med sitron og fersk shiso (fine spiselige blader med den mest unike smaken).

Hvis du vil ha lyst på, kan du prøve Chef Danny's omakese (kokkens utvalg) for rm180 ($ 45) for fem kurs, eller rm270 ($ 67) for åtte kurs. Omakese på Masa i NYC koster $ 500 / person! God verdi er en stor grunn til at Malaysia rangerer oppe for meg når det gjelder toppmat som du vil se i flere eksempler nedenfor.

Her er noen av mine favorittretter fra Manmaru-menyen:

Manmaru

For alle du sparsomme foodies der ute, er det en ting å merke seg å ikke bli lurt av restauranter lading ublu priser for sushi og sashimi. Premiumet du betaler er for restaurantens leie, markedsføring og merkevarebygging, og ikke kvaliteten på fisken. Det er det som kokken gjør med fisken som skiller restauranten. Derfor bestiller bare sashimi eller nigiri sushi for en stor premie, er bortkastet penger!

EN INTRO TIL MALAYSIAN MAT

Nå som jeg har uthevet Manmaru i Petaling Jaya, Malaysia, la oss snakke om hvorfor du også må oppleve malaysisk mat. Malaysisk mat er vanligvis delt inn i malaysisk, kinesisk og indisk stil. Mange retter er risbaserte, serveres med kjøtt og salte krydder og sauser. Vegetabilske retter er ikke så vanlig, selv omkangkung belachan (vann spinat betjent med tørket reker, chili pasta, sjalott og hvitløk) er en av mine favoritter og ganske enkelt å finne.

Noen av de klassiske malaysiske retter inkluderer nasi lemak (fuktig kokosris servert med tørket fisk, reker, peanøtter og krydder), biff rendang (stewed beef med sitron gress, ingefær, chilis, kokosmelk og krydder), roti canai (en papirtynn, sprø flatbread servert med dhal) og kylling satay (krydret grillet kylling serveres på små spyd med peanøtesaus).

Hvis du bor i New York City, anbefaler jeg det Nyonya på Grant Street i Little Italy. Jeg dro dit først i 1999 da jeg bodde i Manhattan, og jeg ser frem til å gå tilbake hver gang jeg går tilbake. Krabbe med svart saus er det beste! Hvis du bor i SF, stengt min favoritt malaysiske restaurant! Det er fortsatt Penang Garden i Chinatown, som er OK.

Hvor å spise i malaya

Hvis du får sjansen til å besøke Malaysia, her er noen av mine anbefalinger for hvor du skal spise. Hvis du er komfortabel å vandre inn i gatemarkedene og mamakboder (sidegate spisesteder vanligvis åpner 24-timers servering indisk malayisk "fast food"), kan du spise godt for bare et par dollar eller mindre.

Jalan Alor. Dette er en av KLs kulinariske juveler og ikke gå glipp av hvis du vil oppleve KL hawkerboder (kinesisk påvirket malaysiske gateleverandører) på sitt beste. Denne gaten kommer levende om natten, travle med folk, bord og mat så langt du kan se. De utrolige valgene av frukt, drikke, spyd og smakfulle retter er et matlagers paradis. Jeg prøvde kylling fisk her for første gang og wow navnet gjør det ikke noe rettferdighet. Den søte chili-sausen som fulgte med var surrealistisk. Til tross for folkemengdene vil maten din være varm og ledes til bordet ditt i et blunk. Vårt hele måltidet for to var omtrent $ 15.

Jalan Alor nattmat i KL

Kopitiam. Glem Starbucks. Prøv en kopitiam når du er i Malaysia for en lokal kaffebaropplevelse. Mine venner og jeg stoppet på en på vår bilferie tilbake fra Pulau Redang. Den varme kaffen var ulikt noe jeg hadde hatt før og nesten smakte som sjokolade. De serverte også den mest delikate toast laget (75 cent) med kondensert melk som parret perfekt med en iskrem (50 cent). Vi spiste noen nasi lemak (85 cent) for å holde oss over til middag og deretter på veien.

Kopitiam mat!

Mamak Stalls.Vil du ha en midnatt snack eller en rask matbit etter en natt med fest eller jetlag? Gå til en mamak-stall (indisk muslimsk mat) for et raskt måltid. Bestil en frisk grønn eplejuice (50 cent) mens du er på den. Den ferskepresset juice i Malaysia er super forfriskende og hjelper med å slå varmen, siden de fleste boder ikke har AC. Jeg ville prøve Nasi Kandar, en risfat sammen med stekt kylling, sparken reker, stekt blekksprut, alle blandet sammen med karrisauser. Roti Telur er en versjon av Roti Canai med egg. Hvis du liker varm te, prøv Teh Tarik, hvor leverandøren henter teen frem og tilbake mellom to fartøy for å gi den en tykk, skummel topp. Du vil bli lykkelig fylt for under $ 3!

Mamak stall mat

Er din mage grønt ennå? Mine er sikker! Malaysia har virkelig noen av de beste maten i verden, og jeg håper å komme tilbake til KL igjen snart.

MALAYSIA ER FANTASTISK

Taaras Resort på Pulau Redang

Malaysisk og japansk mat er mine to favorittretter i verden. Jeg kunne spise maten hver dag for resten av livet mitt og være glad. Med den amerikanske dollaren som kjøpte ~ 4 ringgit, følte jeg meg også rik på første gang i mitt liv!

Hvis du leter etter et sted å pensjonere i utlandet, kan Kuala Lumpur, Malaysia bare være stedet også. Landet har et flott utenlandsk pensjonsprogram kalt Malaysia mitt andre hjem kan du sjekke ut hvis interessert. Noen av fordelene inkluderer et 10-årig visum og bolighjelp. KL er definitivt på min pensjonisttilværelse hitliste, som er Playa Del Carmen, Mexico.

Jeg kunne fortsette med min tid i Malaysia, inkludert fem dager på øya Pulau Redang hvor vi dykket i varmt turkis vann hver dag. Men jeg sparer andre steder og lyder i Malaysia for en annen gang!

Ressursbygging Anbefaling

Spor din rikdom gratis: For å optimalisere økonomien må du først spore din økonomi. Jeg anbefaler å registrere deg for Personal Capitals gratis finansielle verktøy slik at du kan spore din nettoverdi, analysere investeringsporteføljene dine for høye avgifter, og drive din økonomi gjennom deres fantastiske pensjonsplanleggingskalkulator. De som er på toppen av sin økonomi, bygger mye større formue på lengre sikt enn de som ikke gjør det. Jeg har brukt Personal Capital siden 2012. Det er den beste gratis økonomiske appen der ute for å administrere pengene dine.

Er du på riktig pensjonssti? Det er ingen tilbakespolingsknapp.

Leter du etter en fantastisk reise belønner kredittkort? Klikk på banneret for de beste kredittkortene i dag. The Chase Safir er en av mine favoritter og reisekortet jeg bruker til å rakke opp alle mine belønningspunkter.

Oppdatert for 2017 og utover.

Kommentarer På Nettstedet: